Chuťový zážitok z Whisky Festu: Párovanie whisky a sushi
Whisky Fest, ktorý sa každoročne koná v Bratislave je príležitosťou na ochutnávku tých najlepších whisky na svete a tiež na stretnutie sa s ľuďmi, ktorým tento nápoj zachutil. Návštevníci festivalu tak na jeho zatiaľ poslednom ročníku (6. - 7. 4. 2017) mohli stretnúť aj známe tváre z prostredia slovenského šoubiznisu, ako napríklad hercov Martina Mňahončáka, Petra Batthyányho, Juraja Hrčku, Petra Rúfusa, či moderátorku TV JOJ Luciu Barmošovú.
Whisky Fest je známy svojou uvoľnenou a príjemnou atmosférou, usmievavými ľuďmi a kvalitnou whisky. Milovníkov whisky naň priťahujú aj tzv. masterclass, čo sú odborníkmi riadené degustácie určitých značiek whisky. Jednou z najzaujímavejších mastarclass na tomto ročníku festivalu bola nepochybne degustácia pod vedením whisky experta Václava Routa, ktorá bola venovaná párovaniu whisky a sushi.
Párovanie jedla a nápojov je dnes trendy. Ak chceli návštevníci whisky festivalu vyskúšať niečo skutočne zaujímavé a nové, mohli otestovať práve kombináciu kvalitného sushi a single malt whisky. Na párovaní jedla a whisky je fascinujúca variabilita. Aj preto niet divu, že sa šéfkuchár prestížnej bratislavskej reštaurácie Fou Zoo Michal Konrád rozhodol pustiť do spolupráce s whisky expertom spoločnosti Rémy Cointreau Václavom Routom. A účastníci tejto degustácie boli nadšení! Nielen jej vizuálnou stránkou, ale aj vzájomným spojením chutí.
„Milujem dobré jedlo a sushi patrí k mojim najobľúbenejším. Samozrejme, hovorím o tom kvalitnom. Mám šťastie, že medzi mojimi priateľmi sa nachádza niekoľko skutočných sushi majstrov, ktorí svoje umenie vypilovali v Japonsku a na zahraničných stážach. Absolvovali sme veľa sedení, na ktorých sme hľadali ideálne kombinácie, v ktorých sa whisky a sushi navzájom dopĺňajú a vytvárajú nádhernú a nezabudnuteľnú kombináciu. Oboje nám ponúka neskutočnú škálu chutí a variácií, ktoré sú schopné veľmi dobre spolupracovať,“ vysvetľuje expert na whisky Václav Rout. „Som veľmi rád, že som na Slovensku spoznal Michala Konráda, ktorý je skutočným odborníkom na sushi a spolupráca s ním bola pre mňa ozajstnou radosťou,“ dodáva V. Rout. Šéfkuchár z Fou Zoo Michal Konrád prijal ponuku na spoluprácu pri párovaní whisky so sushi ako výzvu: „Veľmi rád vytváram nové jedlá, kreujem a hľadám nové chuťové kombinácie. V tejto spolupráci vidím ďalší priestor ako sa opäť posunúť dopredu a objaviť nové veci. Zaujímavé chuťové kombinácie sa dajú nájsť takmer vo všetkom a je len na kuchárovi v akej forme a v akom pomere dokáže nájsť tú správnu kombináciu chutí a ich intenzity.”
A ako nájsť tú správnu kombináciu pri párovaní? Podľa odborníkov je dôležité sa riadiť pravidlom – ľahké kombinovať s ľahkým, ťažké s ťažkým. Ak whisky využívame už pri príprave pokrmu, rovnaký typ bude pravdepodobne vhodný aj pri párovaní. Pri príprave jedla a konzumácii nápojov je potrebné dodržať princíp používania kvalitných surovín. Aj to totiž výslednú chuť a celkový zážitok zvýrazňuje. Stojí za to vyskúšať skĺbiť napríklad 15-ročnú Glenfiddich s Maguro Nigiri (tuniak flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 rokov), príp. Bruichladdich s hovädzím sushi alebo 12-ročnú Balvenie s Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčke, ktorej podstatnú časť tvorí menovaná whisky). Odborníci odporúčajú najprv načuchať a nachutnať asi 5 – 8 ml whisky a až potom ochutnávať jedlo.
Pre viac informácií navštívte www.remy-cointreau.cz a www.remy-cointreau.sk.